katinkakajak.blogg.se

Mest kajak, och en och annan hästbak.

Dag 5 Från V Torsöviken till Brunnsviksbadet och en underbar upptäckt däremellan

Kategori: Paddelturer


(null)

Regnet och blåsten ruskar och sliter i tältet hela natten. En regnig morgon saktar ner tempot på allt vi gör. Det är ett pussel och pyssel att få ordning på allt och samtidigt försöka undvika att det blir blött uppifrån eller nerifrån. Frukost i tältet och sedan tricksar vi för att  hämta in torrdräkterna och klä på oss i tältet utan att blöta ner oss och allt. 

Tältet håller tätt och är rymligt. Och lagningen håller! Vi stökar runt ett tag och så är allt packat. Himla skönt att kajakernar är precis vid tältet. Det underlättar! Sist ner med tältet. Vid tiotiden är vi klara. 
På väg! Den tjeckiska paddelduon har precis kommit ur sitt tält när vi paddlar ut ur viken. Vi vinkar till varandra. 
(null)
Vår fina strand utgör ett undantag här, annars ser det mest ut så här, stenlabyrinter som omöjliggör landstigning på enkelt sätt. 
(null)

På nästa udde står två stiliga master. 
(null)
Vågorna skvalpar och gungar. Vinden har vi snett bakifrån oss, utifrån havet. Vi siktar en hamn, där styr vi in bakom pirarna. Det är Nogersund vi anlänt till. Och det visar sig vara tur för oss! 
(null)
Vi paddlar in till den innersta kajen. 
(null)
Lite svårt att veta var vi kan lägga till. Vi ser en ramp som antyder att det kanske lägger till en båt där då och då. Förmodligen Hanö-färjan.  Kortbogserlinan används mest till att förtöja vid kajer och bryggor. Jättepraktiskt! 
Det finns en restaurang i hamnen! Vi blir väldigt glada och tycker det är precis läge för att äta lunch. Det är en enkel och trivsam liten hamnkrog med en hjälpsam tjej som lovar att fylla på våra vattensäckar, och vi får ladda våra powerbanks. Men det bästa - de har en lockande meny och de serverar människor i torrdräkt som inte duschat på ett tag! Och vilken underbar mat det är! 
(null)
Vi är överväldigade! Med stora leenden hugger vi in på den supergoda maten. Pelle mumsar i sig pepparstek och jag pankopanerad abborre. Det är så vällagat och gott att vi nästan blir tårögda. Och inte dyrt. Vi lyxar till det med varsin alkoholfri öl. På den här resan har vi bekantat oss med flera goda alkoholfria ölsorter. Trevligt. 
 
Vi njuter av måltiden och känner oss lyckligt lottade som hamnade på Hamnkrogen Skutan. Med fyllda magar och vattensäckar och påfyllda el-laddare paddlar vi ut i vinden och vågorna igen.
(null)
Vi har inte hunnit långt när ölen och kaffet och teet vill ut. Den steniga kanten och vågorna är inte optimala för att gå i land. Men så uppenbarar sig en liten smal minihamn där det går att ta sig in mellan stenarna. Sedan blir det backning ut igen. 
Hela dagen regnar det av och till. I Hörvik stannar vi för att köpa ägg och korvbröd som vi glömde att köpa i Sölvesborg. Men i Hörvik finns bara restaurang och glasskiosk, och toalett! 
(null)

Regnet fortsätter att falla. Och i väster tornar mörka moln upp. Vi vill så gärna ha en torr, helst solig, kväll så allt blött och fuktigt kan torka. 
Vi är på väg in i Pukaviken (null)och siktar på några av öarna längst in. Våra navigeringsskills är inte på topp och avdriften lurar oss och vi hamnar istället vid en badplats, Brunnsvik, en bit väster om Mörrumsbruket. Det är en fin plats, med plan mark och fint gräs, toalett och bänkar, fast vattnet är lite småsunkigt. Förmodligen för att det är ganska stillastående. Lite snuskigt att diska i sånt vatten. Och kanske klarar vi oss från regnmolnen! Solen bryter igenom i samma stund som vi går i land. 
(null)

På en skylt står det att hundar inte får vara lösa, men inte nåt om att man inte får tälta. 
(null)

Vi sprider ut alla saker som är blöta och fuktiga. Och iakttar regelbundet den stora mörka molnmassan som rör sig mot oss. Det blir en fin kväll, och vi värmer färdig bönchili, som smakar bra, och äter i tortillabröd. Våra saker hinner inte torka, solen försvinner snart bakom molntäcket. Men regnet börjar inte falla igen förrän vi nästan somnat. 
(null)


Kommentera inlägget här: