katinkakajak.blogg.se

Mest kajak

Som semester ska vara dag 9 (till Dalarö)

Kategori: Långfärd

 
Ute på fjärden blåser vinden. På vår frukostklippa är det varmt och soligt. Frukost övergår i lunch. Vi badar ofta, och tittar på båtarna som far förbi.
 
 
Pratar, fixar med kartor. Funderar på hur vi ska ta oss an Stockholm på bästa sätt. Studerar kartor och försöker klura på hur nära Stockholm vi kan paddla och ändå hitta tältplats, hur det funkar med slussarna och om vi måste paddla jättelångt för att komma genom stan och hitta ny tältplats.... många frågor. Jag kommer på att jag kan ringa någon som verkligen har koll på hur det funkar istället för att vi sitter och spekulerar. 
 
 
 
 
John på Sjöstaden kajak har lösningar på alla våra frågor. På bästa sätt kommer vi att både hitta övernattning innan Stockholm och dessutom kunna övernatta inne i staden. Och kajakerna får också bästa boendet, hos Sjöstaden kajak! Sån tur vi har. Vi badar lite mer, slöar i solen, småsnattrar om smått och stort. Precis så som semester ska vara. 
 
 
Det blåser på ordentligt från sydost. Stora vågor som rullar in mot Gålös sydvästra arm. Vi paddlar innanför Långgarn och får lite lä en stund. Emellanåt fin surf. Precis när vi paddlar in i passagen mot Långgarnsfjärden möter vi en kanotist. Han ska till Nynäshamn. Vi hoppas att han har riktigt goda skäl att paddla i sydlig riktning... Kan inte bli kul att ha motvind av rang nästan hela vägen. 
 
Det är ganska stora vågor som rullar in från sidan, och vi diskuterar väg. Efter en fyr korsar vi över och det blir lite lugnare med några öar som någorlunda skydd. Nu närmar vi oss Dalarö, och ser Dalarö skans till höger om oss. 
 
 
Vi snabbar på för att sicksacka oss igenom muren av kitesurfare, fler än femtio säkert, som far fram och tillbaka i en hiskelig fart. Imponerade! 
 
 
Ombyte till någorlunda civila kläder (vill ju inte upprepa Ica i Nynäshamn-traumat) och sedan tar vi trapporna upp mot centrum och pizzerian som vi googlat fram. 
 
Pizza och läsk. Vi är onyttiga lagom mycket. Matshopping i mataffären med påfyllning av godis, chips och russin. Första veckan hade vi inget godis alls, så det tar vi igen nu. Så fort vi är bland folk påminns vi om att vi är i en konstig tid, mitt i en pandemi. "Håll avstånd!" "Hjälp till att hindra smittspridning!" "Corona-säkert avstånd." 
 
 
På andra sidan kanalen genom Dalarö finns flera öar. Simpskallen. På läsidan kan vi ta upp kajakerna. Med det namnet måste det vara en bra ö.
 
 
Under tallarna finns en lutande men ganska slät tältplats. En tjock matta med kottar men det funkar. 
 
 
 Kvällen är fin och vi är väldigt nöjda med livet. Mycket trevlig känsla. 
 
 
Det blev drygt två mil paddlat idag. 
   (null)

 

Kommentera inlägget här: