katinkakajak.blogg.se

Mest kajak

Tänker på ubåtar och militärer, Muskö och Horsfjärden dag 8

Kategori: Långfärd

 
 
Långsamhet är ledord för våra morgnar. Enkelt när det bara är vi, så ingen annan drabbas av vår senfärdighet. Det har blivit standard att vi kommer iväg framåt lunch... Gör inget, faktiskt ingenting alls. Vi tittar på kartan och ser ut en ungefärlig väg, försöker se var det ser ut att finnas bra lägerplatser. 
 
 
Frukost i solen blir sköna stunder att äta i lugn och ro, fixa med kartor, packa ihop, allt tar den tid det tar. En lyckofaktor måste vara att vi är naturligt synkroniserade. Vi är inte så ombytliga med vad vi äter till frukost. Ägg, gröt, te och kaffe, smörgås. Det funkar. 
 
 
Vid ett-tiden är vi på g... Mot Muskö! Vinden i ryggen snett i ryggen (sydvästlig). Spännande att kolla på den militära ön, och en stealthbåt ligger vid militärhamnen. I berget är det flera konstgjorda grottor. Vid sundets slut står det att man måste gira väster på grund av militärt skyddsobjekt. Självklart gör vi så. En liten fritidsbåt far in innanför de gula bojarna! Det tar inte många minuter innan en militärbåt är framme vid fritidsbåten. Det blir nog en hel del frågor paret i båten får svara på! Undrar vems idé det var att de skulle strunta i att följa anvisningen. 
 
 
Efter Stora Skramsösund vid Muskö är det finfin medvindssurf, vi svischar fram utan ansträningen bara med nöje! Bilden ovanför är från när vi precis kommit in i lä, vågorna är där borta som en mörkare rand.
 
På kartan ser vi ett område som heter Muskö havsbad. Finns det en restaurang där, undrar vi som de latmaskar vi är. Det gör det inte, det är nog bara ett sommarstugeområde. När vi rundar en udde ser vi en liten stenstrandremsa, där det sitter en tjej och läser en bok. Vi frågar om det är privat strand eller om vi kan gå i land och fika. Tjejen tycker att vi kan komma i land, hon är bara gäst på ön. Så vi landar och fixar lunch. 
 
 
Det blir makaroner och tomatsås med quinoa och grönsaker till lunch. 
 
Efter lunchen paddlar vi ut på Horsfjärden och tänker på ubåtar.  Det är bra medvind igen. Det är lite klurigt att hitta Flågsundet, men vi väljer rätt. Det blir lite blåsigare. Vi paddlar förbi en liten udde som ser fin ut, men jag tycker att vi kan paddla runt nästa udde på ön framför oss och kolla hur det ser ut där också. Det verkar vara en fin plats det med, med möjlighet att ta upp kajakerna på gräs. Och det ser ut att vara en bra tältplats. Hm... vi velar lite, paddlar tillbaka till första stället, men kommer fram till att det kanske inte var lika bra, lite mörkare och inte lika plan mark, och det står en mast en bit bort där det står att det är tillträde förbjudet, och vi blir osäkra på om man får vara där vi tänkte. Så vi paddlar tillbaka till det andra stället på ön. Japp, här får det bli. Klockan är nästan sex när vi går i land för att slå läger. 
 
 
Vi blir nöjda med tältplatsen, platt gräsplätt och fina klippor och ett berg att gå upp på.
 
 
Berget bakom oss inbjuder till upptäcksfärd. När vi kommer upp ser vi två örnar flyga iväg. Örnarna kanske har sitt hem någonstans på berget så vi går ner igen. 
 
 
Utsikt mot Årsta. 
 
 
Vi sitter på en klippa och tittar på båtar som far förbi, passagerarbåtar (Vaxholmsbåtar?) och andra små båtar. Vi kan se in mot Årsta där det ligger en till stealthbåt. Bra underhållning!
 
Dags att göra middag, bönchilli.
 
Det mulnar framåt kvällen, nästan regnvarning men det kommer inget. Dagen har annars varit solig. Innan vi kryper till kojs blir det fika med nyinköpta Ballerinakakor! Mums. 
 
 
Idag tog vi oss bara 2 mil, men inte spelar det någon roll! Vi kom dit vi skulle - till en fin ö!
  (null)

 


Kommentera inlägget här: