katinkakajak.blogg.se

Mest kajak

Dag 17 Hasselö-ö utanför Kvädö Ekudden och en förarglig incident

Kategori: Paddelturer


Pelle är klar för avfärd!
Jag är klar för avfärd, och vill inte bli blöt om fötterna!

Vi är förvånade själva att vi kommer iväg halvtio från vår lilla ö som i solens värme är riktigt trivsam. Känns som vi tog en väldigt långsam frukost. Vi säger hejdå till rödmyrorna och gråsuggorna. Nu blir det spännande att se utsidan av Hallmare, där vi inte paddlat förut. 

Många fyrar att ha som orienteringsmärken.

För första gången på färden ser vi algblomning i vattnet. Ibland mycket, ibland mer glest. 

Mat och bad med riktig tvagning. Nytvättade fortsätter vi vår färd.

Vid lunchtid hittar vi en skyddad lagun på Södra Tyrsholmarna där vattnet är någorlunda ok. Eftersom det inte blev något bad igår så kan det vara läge för det nu. Tvagning anbefalles! Vi soltorkar och gör lunch. Det blir makaroner med vegetarisk färssås med parmesanost. 

Båttrafiken är livlig och det gäller att hålla koll på farleder och hitta bästa vägarna. 

Flatvarp, det var en lustig liten hamn. Fanns just ingenting där.

I Flatvarp ska det finnas en hamn, så vi styr dit för att fylla på vatten.  Konstig hamn tycker vi när vi paddlar in mot båtarna och inte ser något hamnkontor eller någon byggnad som verkar höra till hamnen. Det ligger några båtar i hamnen och vi frågar en man på en segelbåt om han vet om det finns färskvatten någonstans. Det gör det inte säger han. Hur mycket behöver ni frågar han. Fyra, fem liter svarar vi. Det kan ni få av mig säger mannen och berättar han har sådär 400 liter... 

Vi går i land och går bort till båten. Nu inträffar en korkad incident. Jag ska visa hur man öppnar vattensäckens kork. Korken far iväg, och jag fångar den - nästan! Sedan rullar den iväg mot kajkanten och försvinner ner i vattnet. Alla tre ser på när korken långsamt sjunker ner i djupet. Instant lärdom: ha alltid med reservkork till vattensäcken. Tur att detta inte hände i början av färden. Mannen har en 1.5-liters petflaska som han fyller med vatten och ger oss. Plus fyller på den halvtomma säcken som fortfarande har en kork. Snällt av honom. 

Klart vatten och vackra stenmönster vid strandkanten på ön vi landar på.

Idag ska vi hitta en riktigt fin ö med kvällssol har vi bestämt. Vi rekar på flera öar men vinden ligger på, och vi vill ha lä. Och fint vatten. Lite krav får man ha ibland när det är möjligt! Halvsex hittar vi den. En jättefin ö mellan Stora Aspskär, Ekudden och Stora Källskär. Mitt emot en liten kaj på Ekudden på Kvädö. Här ska vi tillbringa kvällen och natten! 

Nytvättat hår! Det är lyxigt det! Så man blir snygg i det fina kvällsljuset.
Så här vill jag ha mina kvällar :)
En fin skulptur som jag gärna hade tagit med mig hem om den varit hopfällbar. Men lika bra att den får vara kvar på ön. Den är nog vackrast här där den är ändå. 
Älskar att vara i detta.
Resten av kvällen tillbringar vi i kvällssol på klippan, lagar thairis med stekt ägg, går runt på vår lilla ö och hittar fina klippor på andra sidan. En fantastiskt fin ö! 

Vi pratar om det oundvikliga, att den här färden kommer att ta slut. Det här lyxlivet med frihet, inga måsten, bara vara utomhus hela tiden. Det börjar kännas nu, när färden har ett slutdatum. Det är ovant. Att börja känna att det finns tidsperspektiv bortom morgondagen. 

(null)
Utsikt mot Ekudden på Kvädö. 
Vi tittar och spekulerar i vad människorna som far med båtar till en stuga på Stora Källskär ska göra, varför de har fest, vilka som bor där...
Samma procedur varje dag, fast oftast tidigar än ikväll. Sätta upp tält, blåsa upp liggunderlag, lägga ut sovsäckarna så de fluffar upp sig, plocka i torrdräkt, flytväst, kapell och skor i kajaken, sätta på transportkapellet, plocka i ordning kök och andra pinaler och ta in i absiderna. 

Klockan är närmare nio när vi pallrar oss upp från kvällsklippan och går till en annan kvällsklippa där det är plant, och slår upp tältet. 

Inte alltid det är så belönande att vakna och vara tvungen att gå ut och kissa. Klockan 03:28.

Klockan 03:28 åt andra hållet, nordost. 
Det är fullmånekväll! Så vackert. Vi vill knappt gå in i tältet, men tröttheten vinner och vi kryper ner, och det är rätt mysigt det med. 

(null)