katinkakajak.blogg.se

Mest kajak

Höga Kusten del 2 Trysunda och Råskärsön

Kategori: Paddelturer

 
Kvällen den 11 juli mojnade vinden. Från tanken på att övernatta i vindskyddet några hundra meter upp på berget längs vandringsleden, tänkte vi istället att vi vill ut till någon ö. Trysunda var ett tips från lokalbor, och vi hoppades att det skulle finns fina tältplatser på norra sidan. 
 
UPDATE: tydligen försvann all text, så nu har jag skrivit om... 
 
Och visst fanns där sandstränder på norra sidan, mellan klippor som lyste röda i kvällssolen. Några enstaka tält syntes här och var, men verkligen ingen trängsel. 
 
 
 Stranden var finsandkornig, längre upp fanns fina jämna områden bland träden där det med nöd och näppe funkade att fästa tältpinnar (hade inte funkat om det varit blåsigt, men där var skyddat och det skulle inte blåsa nästa dag).
 
Vi hade redan ätit kvällsmat i Hålviken, medan vi väntade på att vinden skulle lägga sig. Så det var bara att få upp tältet och sedan njuta av solnedgången och se hur molnen vid horisonten sakta skingrades. 
 
 
Namnet Trysunda kommer från att det en gång i tiden fanns tre sund som ledde in till den lilla hamnen. Landhöjningen har gjort att det numera är en enda ö. Den lilla hamnen och husen ligger väl skyddat. 
 
 
Det finns ett kombinerat caré-kiosk-minilivs, ett vandrarhem och toaletter. På caféet passade vi på att äta lunch, hamburgare och varmrökt laxbaguette. Gott!
 
 
Ett litet, litet fiskemuseum finns också, som vi besökte. Där fanns bland annat gamla tavlor med listor på vilka fiskeområdråden de olika fiskefamiljerna blev lottade i en viss turordning. 
 
 
Det här gillar vi, när det finns lättillgängligt dricksvatten. Vattensäcken fylldes på. 
 
 
Såklart fanns även ett litet kapell, som var öppet. Väggarna var fulla av bildberättelser. 
 
 
 
På ön finns flera promenadstigar, och vi hittade den som leder till öns stenstrand.  
 
 
Rundslipade stenar i allt från en spelkulas storlek till stora bumlingar utgjorde stranden. 
 
Stenarna var som vackra konstverk när skiftade i olika färger när vattnet blötte dem. 
 
 
 
En fin solvarm klippa som var bra att bada från fanns också. 
 
 
En stor sten som liknade en flundra på väg upp eller ner ur vattnet, där badade vi i det varma sköna, klara vattnet. 
 
Sedan gick vi och undersökte de märkligt formade klipporna lite längre bort. Otroliga formationer som skapats under istiden. 
 
 
 
Pelle studerar isräfflorna. 
 
 
Senare på kvällen var det dags att lämna Trysunda. Vårt mål var att ta oss till Råskärsön där det såg ut att finnas en bra strand på den nordvästra spetsen. Längs vägen passerade vi fina stränder på Klösans norra sida, och sedan paddlade vi genom det lilla samhället Grisslan och under deras bro. 
 
 
Det visade sig att det var en fantastiskt strand på Råskärsön, precis så fin som vi hade hoppats! Sandstranden sträckte sig runt spetsen och en bit över norra sidan. På norra delen höll två olika sällskap till som skulle övernatta, i närheten av dasset som fanns där, och på "vår" sida fanns ett par med vattenskoter, men de gav sig av när kvällen blev senare. Då var det bara vi på den härliga stranden! Farleden gick utanför stranden, så där var det full trafik hela kvällen, alltså inte så lugnt. Folk skulle hem till Örnsköldsvik. Det var jättemånga vattenskotrar, motorbåtar och segelbåtar. Kan säga att vi inte såg någon vattenskoterförare som körde vårdslöst eller "buskörde", det var en positiv överraskning. Så småningom dog farledstrafiken ut, och tystnaden la sig. Solen började dala. 
 
 
Nästa morgon vaknade vi och det var lika fint väder, solen strålade från en klarblå himmel. Det var som gjort för en lång, skön, slapp dag på stranden. Vi läste, badade massor, slappade och njöt. Kikade i våra kikare på miljön runt om oss, på båtar... Rakt över vattnet låg Gullvik, många fina stränder runt oss. Ja, vi gillar Höga Kusten - verkligen!
 
 
När kvällen närmade sig paddlade vi tillbaka till Trysunda och vår gamla tältplats på stranden. Vi tänkte att det blir bra för då har vi en kort paddling tillbaka till Hålviken dagen därpå. Då skulle vi komma iväg tidigt och vara på vidare färd mot Ånn innan klockan blev för sent. Återigen fick vi en vacker kväll, och somnade med en fin solnedgång utanför tältet. Det blev en fin avslutning på vår Höga Kustentur.