katinkakajak.blogg.se

Mest kajak

Kosterpaddling i solsken 2-6 augusti 2021

Kategori: Paddelturer

Äntligen orkat samla ihop bilder från sommarsemesterns sista paddelutflykt. Var ett tag sedan den här paddlingen, men minnena lyser upp i det grå höstrusket!
 
Sommarens sista semestervecka visste vi inte vad vi skulle göra, så vi tänkte att det får bli lite paddling i Gryt. På fb skrev någon om Kosterpaddling, och då kollade vi vädret, och se det skulle ju bli bra mycket bättre där än på ostkusten. Så när allt var packat och klart så styrde vi västerut. Efter lite googlande verkade det som att det fanns bra iläggsplats i Havstenssund. Och det stämde, bra parkering nära vattnet. Sommarvärmen var på plats också. 
 
 
Fin liten strand att lägga i från. Hyfsat enkelt att packa storkajakerna. Det är utrymme för packning i flera våningar framtill! Tack vare bra information och kartor via föreningen Hållbar skärgårds hemsida med länk till emimenta kartor så hade vi sett ut en ö väldigt nära Havstenssund. Det var lite vind men skyddat där vi paddlade. Praktiskt med kort paddling på resdagen. 
 
 
Vi blev väldigt nöjda med Amundholmen. Det låg ett par segelbåtar och en liten motorbåt på östra sidan, men på andra sidan fanns en fin strand och den vackra ängen mellan stränderna fungerade fint som avdelare, och vi stördes inte alls av de andra ö-gästerna. 
 
Det var plan och fin gräsmark för tältet och en lite stenig strand att ta upp kajakerna på. De väldiga mängderna vassa ostron gjorde att vi bar kajakerna upp på land. 
 
 
Båtviken hade en finkornigare sandstrand. Kristallklart vatten överallt. 
 
Och där simmade den! Som en vacker blomma, och så läbbig. Tur att vattnet är så klart så de syns tydligt. 
 
 
På Amundholmen finns ett av flera solcellsdrivna toaletter. Mycket smart, och hoppas att alla har förstånd att använda dem som det är avsett, och inte slänger i sånt som förstör nedbrytningsprocessen. Ingela och Marcus på Skärgårdsidyllen har varit drivande i projektet Hållbar Skärgård, stor eloge till dem, och till Jens Marklund som har skapat de helt fantatiskt emimenta tältkartorna som vi använde oss av! Kolla på hemsidan för Hållbar skärgård för att se allt bra som finns! 
 
 
Ängen var rena fjärilsparadiset. 
 
 
 
 
 
Nästa dag siktade vi mot en ö som heter Stora Brattskär. Francois och Maria som vi skulle träffa hade spanat in den ön. Kul att stämma träff med andra paddlare, som vi egentligen inte känner utan bara träffat på vid enstaka kurser och examinatorsträffar! 
 
En liten kort kisspaus blev det på en vacker liten strand. Vattnet gömde många brännmaneter, men också flera sjöstjärnor! 
 
 
 
En sjöstärna! 
 
 
 
 
Vi korsade farleden från västraste spetsen på Tjärnö. Vi tänkte att vi passar på att reka lite på Stora Brattskär när vi ändå far förbi. Det var en finfin ö! Har allt man kan önska; plan fin gräsmatta, sandstrand, klippor, får som betar och håller efter gräset. I beskrivningen stod det att det var fin utsikt över omgivnande övärld, vi tänkte att det ser inte ut att vara några höga klippor att se något från. Vi paddlade in till Kyrkosund. Det blev en lång promenad till Bokhandlarens pub. Det var fullt med folk och vi hade tur som fick bord. Maten kom in snabbt. Lite för snabbt visade det sig, men efter lite längre tid fick vi in våra fish'n'chips och då smakade de bra och var färdiglagade. Sedan promenad tillbaka och leta vatten att fylla på. Men det fanns inte i hamnen vid Kyrkosund som vi hade trott. Ingen fara, vi klarade oss ändå. Tillbaka till ön, och då var Francois och Maria redan där. 
 
 
Gräsklipparfåren. 
 
 
En perfekt vik att landa i, skyddad för alla vindar. 
 
Efter maten blev det upptäcksfärd. Och minsann, det var faktiskt mycket högre än vi hade trott, och det var en fin utsikt uppifrån topparna. 
 
Foto: Maria Modén (bild nedanför)
 
 
Utsikt västerut.
 
Onsdag morgon vaknade vi till strålande sol - igen! Efter frukost paddlade Maria och Francois in för att möta upp Linda som skulle paddla med en sväng. Pelle och jag paddlade också till Kyrkosund för att handla och leta vatten. 
 
 
Vid stranden såg vi en kvinna som fixade med kajaker. Vi frågade om hon kände till var vi kan hämta vatten och hur vi kommer till affären. Det visade sig att hon har Koster Adventures som hyr ut kajaker och har guidade turer. Hon bjöd in oss att hämta vatten hos henne, och dessutom fick vi låna cyklar för att komma till affären. Det var en himla tur, annars hade halva dagen gått åt till att gå till affären, för det var bra mycket längre än vi föreställt oss! Vilka snälla och hjälpsamma människor det finns! Så fick vi oss en fin cykeltur!
 
 
Det var många i den lilla affären. Vi fyllde på med det vi behövde. Och passade förstås på att äta varsin glass. 
 
 
Ner med inköpen i kajakerna (vilken lyx att ha kajaker som lätt sväljer ett par konsumkassar mat), och sedan stack vi iväg mot öarna vid Stora Tjälleskär. Francois, Maria och Linda paddlade mot Ursholmen och där tänkte vi att vi möter upp dem. 
 
 
Det var en fantastisk labyrint av öar, många med spår av istiden. Populär plats för båtar, låg en båt i nästan varje vik och skreva. Det var riktigt roligt att paddla runt bland de små skären och öarna. 
 
 
 
 
Spåren från istiden fanns på många ställen. 
 
 
Sedan styrde vi mot Ursholmen och fyren. Där låg en hel drös med kajaker, också ett poppis ställe. 
 
 
Vi hittade våra vänner, och plockade upp vår lunch. Nudelburkar... funkar, men det var gott att få smaka av färskt bröd och tsatsiki som Linda hade gjort! 
 
 
Efter lunchen letade vi efter den omtalade, naturliga badbassängen. Den var inte helt enkel att hitta eftersom den inte syntes från området vid fyren. Men Linda, jag och Pelle hittade den. Och den var verkligen värd ett besök! 
 
 
Så härligt att plaska ner i det klara vattnet i bassängen. Bassängen fylldes på hela tiden när vågorna sköljde in nytt vatten. Det var varmt och skönt också! 
 
Det fanns mycket att titta på i vattnet! Inte bara en paddelsnorklare.
 
 
Vid fyren kunde vi fylla på vatten i våra flaskor. Säckarna hade vi fyllt på hos Koster Adventures. 
 
 
Sedan paddlade vi runt på utsidan av Ursholmen, där det var lite vågigare, och reflekterande vågor vid klipporna. Men mest lite skumpigt, inga jättevågor.
 
 
 
 
 
När vi sagt hejdå till Linda letade vi tältplats, det visade sig vara inte helt lätt. Francois fick hjälpa en segelbåt att lämna sin förtöjningsplats, hålla i ett rep, vi vet inte helt exakt varför han skulle hålla i repet. Men det gick bra i alla fall... 
 
 
 
Vi trixade in oss mellan några klippor och kom in i en skyddad liten ränna. Det såg något osäkert ut om det skulle gå att hitta tältplatser, men vi bestämde att det går med lite vilja. 
 
 
Francois och Maria hittade en tältplats på kajakklippan.
 
 
Det som var lite frågetecken kring var hur det skulle gå att ta oss ut nästa morgon, om vattnet sjunker ännu mer kan det bli riktigt trixigt. 
 
Pelle och jag hittade en tältplats på en gräsplätt på andra sidan den lilla rännan med vatten. 
 
 
 
Kvällsmatklippa med horisont var önskemålet. Det fick bli en kompromiss med både lite nersänkt för vindskydd...
 
... men också med horisont, så att Maria kunde trolla fram horisontvinet! Det smakade bra! Foto nedanför: Maria Modén
 
Efter maten följde solnedgångsspaning. 
 
Foto nedanför: Maria Modén
 
 
 Solsken och finväder, men Maria och Francois drog på sig sina torrisar ändå. Standardpaddelklädsel för dem. Det blev en procedur att få i kajakerna från klippan ner till rätt sida om stenraden. Men det gick bra. 
 
Vi tog farväl och tackade varandra för finfint paddelsällskap. Därefter styrde Pelle och jag nosarna mot norr, och Francois och Maria for söderut.
 
Vi paddlade förbi några riktigt fina tältplatser, som vi ska minnas till nästa gång, för en nästa gång kommer det med all säkerhet bli.
 
 
På Nordkoster fann vi den här underbara sandstranden, inga maneter, bara fint vatten och fin sandbotten! Det blev ett skönt badstopp. 
 
 
 
Det går inte att komma hem från Koster utan att ha ätit räkmacka. Så det blev räkmacka till lunch på Ekoboden, som vi råkade på. Det var en modern variant, eller i alla fall en variant, av räkmacka. De dyra räkorna fick med beröm godkänt. Det var supersmarrigt!
 
 
 
 
 
Pelle nöjde sig med en liten pizza. Den var också god. Men inte lika god som mina räkor kan jag inte tro. 
 
 
Efter maten tog vi en sväng ner till hamnen och sedan traskade vi tillbaka till stranden där vi gått i land.  
 
Sedan paddlade vi ner längs Syd-kosters östra sida. 
 
 
 
 
  
 
 När vi närmade oss Stora Brattskär såg vi färdens höjdpunkt - en klippa full med sälar! Vi trodde knappt det var sant! Så fina!  
 
 
Vi blev helt lyckliga över att få se sälarna, vi bara satt i kajakerna jättelänge och tittade på dem. 
Men sen var vi tvungna att paddla vidare. Planen var att ta oss över överfarten eftersom det nästa dag skulle blåsa ostlig, något sydostlig vind på ca 7 m/s. Onödigt att ha den vinden mot oss. Vi hittade en fin ö på andra sidan, men vid närmare eftertanke tyckte vi att vi lika gärna kunde paddla längre ner ikväll eftersom det var en fin kväll och ljust. När vi lämnade ön där vi hade tänkt övernatta såg vi en kanotist som druttade i vattnet. Det var lite vind, men inte jättemycket, och lite vågor, men inte jättestora. Vi instruerade honom för kamraträddning, det hade han aldrig hört talas om, och sedan såg vi honom vinglande paddla inåt land. 
 
Det blev så att vi paddlade hela vägen ner till Amundholmen, där vi övernattat första natten. Men innan vi landade där kollade vi in grannön, och gick upp på toppen av klippan. 
 
Utsikt ner mot Amundholmen. 
 
 
 Ja, det var en riktigt fin ö. Och det var smidigt att ha så kort paddling till bilen dagen därpå. 
 
 Det blev kvällsmat på vedköket, och det hann bli mörkt innan vi gick och la oss. 
 
 
Sista nerpackningen för den här turen. Vilken fantastisk tur det blev, så glada att vi hamnade här på Västkusten där solen sken! Bilen stod kvar där vi lämnat den, och det var en himla bra plats att lägga i med så nära till bilen.