katinkakajak.blogg.se

Mest kajak

Det finns annan båt än havskajak

Kategori: Paddelturer


Foto: Håkan Hedtjärn

Det händer hela tiden roliga saker! Under våren har jag upptäckt den enbladiga paddelns tjusning. Väldigt spännande och alltid roligt att lära sig nya saker. Känslan och inställningen, förväntningarna och upplevelsen är annorlunda när jag sätter  mig i kanadensaren jämfört med havskajaken. Min kanadensarpaddling är än så länge i ett tidigt lärstadie och det är lugna dagar på sjön som gäller. Men jag har ju sett hur roligt det ser ut att köra i strömmande vatten med kanadensare! Så det hoppas jag blir inom snar framtid! Filmerna med Bill Mason och hans familj är fantastiska, både som tidsdokument och inspiration och kunskapsförmedlare. 

Färgen satt kvar!

Vår kanadensare är en gammal Lars Glasser Clipper, från 70-talet. Den är även numera uppiffad med olika djur. Vi tyckte den behövde lite dekorationer efter att ha blivit inspirerade av kanoterna i den superbra filmen Moonrise Kingdom. 

Det får plats mycket i en kanadensare, men framför allt är skillnaden i hur det går att packa och storleken på saker som kan tas med. Det ryms mycket även i en havskajak, men det kräver lite mer omsorg när det packas och betydligt fler små packpåsar. 

Svartåfors. Foto: C-G Storm eller Mats Källberg
Vintern var tid att prova forskajak när Svartåfors kraftstation renoverades och vattnet släpptes på. Några gånger var vi där och provade att ligga på en liten våg och en liten vals. Det var perfekt nybörjarställe. Självklart i sällskap och under vägledning av rutinerad forspaddlare, C-G Storm. Helt fascinerande hur kul det kan vara att paddla men verkligen inte komma någonstans! 

Foto: Kinen Erixon

Foto: Karin Magnholt

Midsommarhelgen blev det riktig kurs i forspaddling - spännande och utmanande, inspirerande till mer forspaddling. 

I motionskajaken är en inte så kaxig! Och då använder vi inte några avancerade båtar! Inser att ens havskajak är en stadig pråm och att jag är bortskämd med hur mycket det går att greja i en sån utan att balansen sätts på prov.

Vi har också paddlat en hel del motionskajak under våren. Också en riktigt rolig och nyttig grej. Slipa på paddelteknik kan en aldrig göra för mycket och det är perfekt att göra i de båtarna. Stångån har sin charm ändå, eller nåt. Kungsfiskarna flyger kors och tvärs som små blå-röd-skimrande snabba bollar.