katinkakajak.blogg.se

Mest kajak

Drottningholm, Kungshatt och en fyr, dag 12

Kategori: Långfärd

 
   
Det fanns en tid när jag var ganska trött på hotellfrukostar och hotell i allmänhet, men nu uppskattar både jag och Pelle att få frossa i gott och mycket. Vi hinner orda om mycket under den långa frukosten. 
 
 
Vi checkar ut och går ner till Sjöstaden kajak. Där pratar vi lite med en kille som jobbar extra där, på sommarlovet. Vi försäkrar oss om att det är någon där när vi ska ge oss iväg, så vi kan få ut kajakerna och låna en kajakvagn.
 
Vilken utsikt det är från Hammarbybacken! Otroligt vad mycket natur det finns så nära och tillgänglig för stockholmarna! 
 
 
 
 
 
Åt andra hållet, motsatt från Nacka naturreservat, ser vi långt bort över stadens landmärken. 
 
 
 
 
Tanken på att försöka packa kajakerna när de ligger i vattnet under bron är inte så uppmuntrande, så vi rekar för att hitta ett alternativ. Precis vid slänten vid restaurangen där vi åt igår kanske det går att packa i backen, och sedan bara skjuta ner dem i vattnet, utan att behöva gå i det inte helt fräscha vattnet. 
 
  
Med hjälp av killen på Sjöstaden kajak får vi ut kajakerna genom fönstret. Dags att ge oss av. Kajakerna ligger på plats, och det går finfint att packa dem utan att de glider iväg. Sedan är det en lätt match att putta och dra dem nerför den branta backen och lägga dem vid strandkanten. Men det vore en klar förbättring att ha en kajakbrygga precis här, och så trevligt att kunna paddla till restaurangen, och ha någonstans att ta upp och sedan äta god mat. Det tycker jag alla sjönära matställen borde ha.
 
 
 
Mot slussen! Vi får vänta en stund innan det är dags för båtar från vårt håll att åka in. Vi är tacksamma att det inte är någon stor lastbåt som ska slussa samtidigt. Det är vi och ett par mindre fritidsbåtar. Vi gör som John instruerat, åker in sist, och lägger oss vid en av stegarna så att vi kan hålla i oss. När vattnet ändrar nivå sker det så långsamt, och det är bara någon meters skillnad, så det blir en väldigt odramatisk upplevelse, vår första slussning! 
 
 
 På Mälaren! Då är vi redo att fortsätta. Vilken rolig färd det är, att se Söder från det här hållet. Jag har dålig koll på Stockholms stadsdelar, och inte ens Söder har jag undersökt ordentligt. Det är fantastiskt fint, så mycket grönområden, och mysigt!
 
 
När vi svänger upp mot Långholmen ser vi många som är ute och paddlar kajak. De väller ut från bryggan vid Långholmen kajak, och lika många ska in. De vackra gamla träbåtarna, nogsamt ompysslade så de skiner, ligger förtöjda längs båda sidor i kanalen. Inte heller detta har jag sett någon gång förut. 
 
Det är minsann lite häftigt att paddla ut på Riddarfjärden och se Stadshuset på andra sidan. Då har vi gjort det också! Vi svänger av västerut. 
 
 
 
 
Svårt att hitta ställen att ta kisspaus på. Vi hittar ett inte jättebra ställe, men vad gör man, bara att försöka hitta ett tillräckligt tätt buskage och snabbt uträtta ärendet. 
 
 
Men se här, någon som har tänkt till och tillhandahåller en toa för det vattenburna friluftslivet! Förresten, mina paddelbyxor är min sons gamla badbyxor från när han gick i högstadiet eller gymnasiet. De duger, även om det inte är senaste designen. 
 
 
 
Vi ser en strand, brygga och kanadensare som ligger uppställda. Kan det vara det här stället John menade att vi skulle stanna på för att sedan ta oss till fots vidare till Drottningholm. Kanske är det lite längre fram precis vid bron. Men vi är hungriga, och det ser ut att vara ett fint ställe att pausa på, med en bra sandstrand att ta upp kajakerna på. Vi hör med en dam om det är en privat anläggning eller om det går bra att stanna här. Det går så bra försäkrar oss damen, och fortsätter sin försiktiga procedur för att komma i vattnet för ett dopp. 
 
 
Gott med lunch. Det blir kikärtsbiffar och makaroner. Smakar riktigt bra! Vi sitter och glor en stund på två killar som åker bräda efter en båt fram och tillbaka. Badet här verkar populärt, men det är inte trångt. Lugn och skön stämning. Stället heter Kärsögården. 
 
Hur skönt det än är där i solen, så behöver vi komma vidare. Mot bron! Och där ser vi stället som John pratade om. Det är tydligen bilshow, rader av blankputsade gamla Jaguarer, Mazda och några andra bilmärken står till beskådan och beundran. Stolta ägare förevisar och pratar. Medelåldern är ungefär samma som i de flesta havskajaksektioner jag känner till, alltså inte purung. 
 
 
Vi traskar iväg och står efter en stund framför entrén till Drottningholm. Vilket ställe! Pampigt och kungligt så det glimrar om det! Vi tofflar in genom grindarna, i våra foppatofflor, och har sedan en spännande dryg timme i den minutiöst tuktade parken. 
 
 
 
  
 
Här skulle vi kunna gå omkring länge! Med en god picknick och även se Kina slott, men det har vi inte och hinner vi inte nu.
 
 
  
Det börjar bli kväll, och vi vet inte var vi kommer att hitta nattläger. Middagen klaras av på restaurangen vid bron. Visserligen innebär det att vi inte kommer iväg förrän sent. Det verkar finnas några populära klippor men de är både branta och upptagna av många fritidsbåtar. Vi tittar på kartan och sätter hoppet till några av de öar som finns söderut. Det ser dessvärre rätt vassigt eller brant ut. Inte heller satellitkartbild hjälper oss. 
 
 
Den stora ön, Kungshatt bjuder inte på någon bra plats, och det börjar skymma nu. Vi paddlar längs med Kungshatt men det är brant, bebyggt eller vass. Senare får jag höra den spännande historien om ön, och tegelbruket och kungen som fick en häst som kunde hoppa ner i havet men kungens hatt flög av. Och hatten kan man se än idag, högst upp på ön... Det finns en plats där det går att ta sig i land, någonstans på östsidan, men kanske det bara går om det är på en ordnad tur med rätt kontakter. 
 
 
Det finns en badplats. Vi tänker att det får bli badplatstältning, och sedan upp tidigt innan någon kommer dit. Men på stranden är det människor ute, som njuter av sommarkvällen, grillar, umgås, till och med några tält som ser ut att vara tillfälliga sommarstugor! Det känns inte optimalt att slå läger där. några hundra meter bort hittar vi en klippa, och en liten sandplätt där vi kan ta upp kajakerna. Som närmsta granne har vi en liten söt fyr. Det får duga. Några meter bort går gång- och cykelvägen, men den är tom och öde. Kvällen mörknar. Det är bara att slå upp tältet och göra oss i ordning för att sova. Vi hoppas att både vi och kajakerna får sova i fred. 
 
(null)
 
2,3 mil. Och mycket sightseeing den här dagen!