katinkakajak.blogg.se

Mest kajak

Sommarpaddling inleds med helg i Gryt

Kategori: Långfärd

 
 
Det har blivit mycket paddling i sommar. I vintras och under våren blev det också mycket paddling. Helt enligt planen alltså. 
  
Vad som inte var helt enligt planen var en tur uppåt Mälaren. Corona påverkade alla mer eller mindre. Tacksamt nog är jag själv mindre påverkad, och handlar det endast om ändring av paddeldestination är det tursamt. 
 
 
En riktigt rolig och fin helgtur i Gryt med nya bekantskaper från Karlskrona, Olofström och Kalmar blev inledning till årets sommarfärd. Efter fina bad, bullar på Harstena, gruv-vandring på Fångö och mycket annat var vi åter i Ekön. 
 
Avfärd. Söndag 26 juli 2020
 
Vinden föste de mörka molnen närmre och närmre Ekön. Nånstans på eftermiddagen föll de första dropparna, och med varierande intensitet fortsatte de att blöta ner. Restaurangen var stängd.
 
Vi satt och tryckte under Christians segelduk, på Ostkustenkajaks lilla uteplats. Snackade stort och smått med Amanda som jobbar där. Tursamt nog lyckades vi snika in oss på pizza-beställningen och snart kunde vi äta oss mätta på god pizza från Valdemarsvik. 
 
Himlen ljusnade, och det fanns ingen anledning att inte komma iväg. Vår tanke att sova i bilen på Ekön och invänta måndagen för att slippa nattens kraftiga regn kändes inte aktuell längre. 
 
När det blev uppehåll bar vi ner kajakerna till en av bryggorna och packade ner maten som varit i bilen medan vi paddlade runt i Gryt. 
 
 
Kajakerna ja, äntligen skulle de då visa vad de går för. Skulle vi tycka om dem som långfärdskajaker? Kan de mäta sig med våra älskade Nigel Dennis-kajaker? Det längsta vi varit ute med dem var enstaka övernattningsturer. 
 
En sak var helt uppenbar. Det är lätt att packa när det finns utrymme. Och det gör det i Taranerna. Risk finns att det blir framtungt, eftersom de är överstora fram, vilket mycket riktigt hände första dagen innan jag kom på rätt sätt att packa den. Däremot tycktes det i de förhållandena vi paddlade inte spela någon större roll. 
 
Klockan var över fyra när vi vinkade hejdå till Ostkustenkajak och vände nosen mot norr. Efter att ha korsat farleden utanför Fyrudden kom det mer regn. Beskedligt sådant men regnjackorna åkte på. Himla fiffigt att ha regnjackan i fikaskottet framför en och dra på den över flytväst och allt. De som såg oss kan ha undrat vad vi var för mulliga stolpskott som paddlade utan flytväst. För det såg väl ut så. 
 
En örn satt och smaskade i sig något gott på en av öarna innan Gubbholmen. En annan örn (kompis?) flög in och cirkulerade i närheten. Ville bli bjuden på middag? 
 
 
Var visst lite blåsigt. Vi körde genom Armnösundet, som vi tidigare på dagen kört fast i motsatt riktning. Överfarten till Missjö blev rätt så skumpig. Men när vi hittat rätt ingång så blev det skönt tyst och lugnt mellan de långsmala öarna. Och efter en kort stund paddlade vi in i den skyddade lagunen på Äspskär. Sydvästan hade inte en chans att störa oss där. 
 
 
Det var en symbolisk och kul grej som fick oss att paddla upp till Äspskär. Förra sommaren tillbringade vi sista natten på vår Skillinge-Mon-färd just på Äspskär. Det är en finfin ö, och att inleda den här turen med övernattning här kändes rätt och fint. 
 
  Lite fuktigt och blött som behövde torkas. Tur att bogserlinorna oftast använd som torklina, och inte för det de är tänkta till. 
 
Kvällen klarnade upp och det blev en fantastisk start för oss. Väderprognosen sa ihållande vind på 7, 8, 9 och mer i byarna, sydvästlig och sydlig. Rätt håll i alla fall. 
 
 
 
Kajakerna vilade på klipporna och vi var nöjda med dem än så länge. De gjorde sig bra i dyningarna, och vi kommer att lära känna varandra ännu bättre på den här turen. Så himla bra det känns att vara på väg.